Filo Broker Kurucu Ortağı ve Filo Danışmanı Okşan Öztürk: “Çok fiyat odaklı firmalar. Yani en uyguna araç almanın doğru araç alımı olduğunu düşünüyorlar.”

En çok nerede hata yaptıklarını görüyoruz?

Çok ucuza araba almaya çalışıp, kiralamaya çalışıp aslında doğru alımı yaptıklarını düşünüyorlar. Günün sonunda batığımızda aslında astarı yüzünden pahalıya mal olduğunu görüyoruz. Bizim aslında amacımız en ucuza değil doğru alımın yapılmasını sağlamak. O anlamda da öncelikle ihtiyaçların doğru belirlenmesi. Yani direkt gidelim arabayı kiralayalım, en uygun fiyata kiralayalım değil; öncelikle ihtiyaçları doğru belirleyelim, doğru alımı yapalım.

En sık karşılaştığımız diğer hatalardan bir tanesi de sözleşme şartlarının doğru müzakere edilmemesi. Yani ihtiyaçlarla hizmetlerin örtüşmemesi. Ya ihtiyaç duymadığı hizmeti almış ya da asıl ihtiyacı olan şeyi konuşmamış bile. Bu çok sık gördüğümüz hatalardan bir tanesi.

Yanlış kilometre tercihleri. İhtiyacı olmayan kilometreyi almış. Ya da tam tersi olmuş. Aman ucuza kiralayayım deyip düşük kilometre tutmuş ama dönem sonunda kilometre aşımı ödemek zorunda kalmış.

İhtiyacı olmadığı halde çok fazla tedarikçi ile bir anda çalışıyor olması en sık gördüğümüz hatalardan bir diğeri.

Bu sayede hem pazarlık gücü düşmüş hem farklı tarihlerde alım yapmak zorunda kalmış hem de çalıştığı bütün tedarikçilerdeki hizmet şartları aslında birbirinden çok farklı. Bu çok sık rastladığımız hatalardan bir tanesi.

Sözleşme vadelerinin aynı sürede dolmuyor olması. Bu bir filonun hem çok zor yönetilmesine neden olan bir şey hem pazarlık gücünü düşüren bir şey hem de size çok fazla hata yaptırabilecek bir süreç. Filonun da büyüklüğüne bağlı olarak belirli dönemlerde adetleri bir araya getirip hem pazarlık gücünü artırmak hem de aynı arabaları kiralıyor olmak önemli. Bu filo yönetimi açısından da firmalara büyük kolaylık sağlayacak bir süreç.

Yine en sık gördüğümüz hatalardan bir tanesi kullanıcıların sürece hiç hakim olmamaları. Belki kira tutarını bilmelerine gerek yok ama bir takım sözleşme detaylarına hakim olmaları lazım. Konu fiziksel olarak araç kullanmak değil kiralık araç kullanım detaylarına hakim olmak. Beyan nasıl yazılır bilmiyorlar. Rapor nasıl tutulur bilmiyorlar. Kilometreyi takip edip etmemeleri gerektiğini bilmiyorlar. Bazen öyle denk geliyor ki, rastlıyoruz, arabasının nereden kiralık olduğunu bilmiyor. Dolayısıyla kullanıcıların biraz daha oyuna dahil edilmeleri lazım. Bunlar aslında tasarruf da edilmesini sağlayacak konulardan bazıları.