Bağımsız filo yönetimi ve aracılık hizmetleri şirketi Filo Broker, Kuantum işbirliğinde hazırlanan Filo Kiralama ve Mobilite Trendleri 2023 araştırmasını sonuçlandırdı. Araştırmaya katılan filo yönetimi ve mobiliteden sorumlu karar vericiler, toplam 35 bin aracı yönetiyor. Filo Broker’ın yönetici ortakları Oytun Gül Malkoç ve Okşan Öztürk, şirketlere filo yönetimi konusunda çok sayıda ipucu ve öngörü sunan araştırmanın, öne çıkan sonuçlarını EKONOMİ gazetesine değerlendirdi.

Enflasyon tercihleri değiştirdi

Şirket ortağı Okşan Öztürk, enflasyonist ortam ve kurdaki artışla ikinci el araç fiyatlarının hızla yükselmesinin, otomobil satın alma iştahını arttırdığını belirtti. Ancak şirketlerin araçları kiralamak yerine satın almasının da riskleri olduğuna işaret eden Öztürk, “İkinci el bir aracın değeri kısa sürede yüzde 100’den fazla arttı ancak hayat öyle değil. Mesela aylar öncesinden sabit bir maliyetle kontratını yaptığınız bir aracı o gün satın almış olsaydınız bugün maliyeti artan tüm ekstra servislerden(bakım, onarım kasko vb.) birebir etkileniyor olacaktınız. Sabit fiyat ile uzun dönem kiralama yapmak bu anlamda avantajlı olmaktadır” diye konuştu. Öztürk, mevcut piyasa koşullarında filo yönetiminde en ucuz değil, en verimli çözümü sunduklarının altını çizdi.

Hibrit araca ilgi artıyor!

Araştırma sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 60’a yakını halen araçları kiralamayı tercih ederken, yaklaşık yüzde 25’i ise daha ucuz otomobillere yöneldi.

Piyasa koşulları nedeniyle araç parkını küçültenlerin oranı yüzde 29 olurken, şirket filolarında elektrikli ve hibrit araçlara ilginin arttığı görülüyor.

Genel Müdürlerin önemli gündemi oldu

Şirketin kurucu ortaklarından Oytun Gül Malkoç, artan maliyetler nedeniyle filo yönetiminin şirketler için giderek daha önemli bir kalem haline geldiğine dikkat çekerken, “Yakın bir döneme kadar genel müdürler sadece kendi araçları için filo yönetimi birimiyle iletişim kurarken, şimdi ise tüm şirket araçlarının planlanması ile yakından ilgileniyor” dedi. Öte yandan araştırmaya göre, filo yöneticileri çalışanların yüzde 73,5’inin ödenek yerine kiralık araç tercih edeceğini düşünüyor.

Şirketlerin filo kiralama marka tercihleri, bu hizmetten memnuniyet düzeyleri, araç parkını yönetme süreçlerindeki zorluklar ile mevcut filo yönetimlerini dış bir kaynağa aktarma fikrine ve iş modeline nasıl baktıklarının ölçüldüğü Filo Kiralama ve Mobilite Trendleri Araştırması 2023 detaylı raporuna ulaşmak için [email protected] adresine mail göndermek yeterli oluyor. ISTANBUL/EKONOMİ