CES 2023’e otomotiv teknolojileri ve geleceğin otomobilleri damga vurdu.

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023 Ocak ayının ilk günlerinde Las Vegas’ta gerçekleşti. Geçmişte dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve kamera gibi ürünlerin yer bulduğu fuar, son yıllarda resmen bir otomobil şovuna dönüştü.

1. PASSAT’IN YERİNE ID.7

Türkiye’nin sevilen modellerinden Passat’ın yerini alacak ID.7 ilk kez fuarda kamuflajlı olarak gösterildi. Yaklaşık 700 kilometreye kadar menzile ulaşabilecek ID.7’nin Türkiye gelişi 2024 yılını bulacak.

2. OTOMOBİLLERDE OYUN ZAMANI
Popüler oyunların telefon, tablet ve TV’lerde oynanmasını sağlayan Nvidia’nın popüler bulut oyun hizmeti GeForce Now çok yakında otomobillere geliyor.
Şirket CES’te Hyundai Motor Group, Polestar ve BYD ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Otomobillere yüklenecek GeForce Now ile 1.000’den fazla oyun ücretsiz olarak konsol aracılığıyla oynanabilecek.
 
3. RENK DEĞİŞTİREN BMW
BMW renk değiştirme teknolojisi ve artırılmış gerçekliğe sahip ön camı bulunan fütüristik elektrikli otomobili i Vision Dee’yi tanıttı.

Otomobilin dışı ayrı ayrı kontrol edilebilen 240 parçaya (E-INK) bölünebiliyor. İster tek renkle veya her bir paneli farklı renklerle seçerek aracı kişiselleştirilebiliyor. Artırılmış gerçekliğe sahip ön camda sürüş bilgileri, iletişim ve oyun gibi birçok dijital içerik bulunuyor. Bu teknoloji 2025’te yollarla buluşacak NEUE KLASSE modellerinde kullanacak.

4. SONY’DEN OYUNCU SEDAN

PLAYSTATION’un üreticisi Sony, Honda iş birliğinde ürettiği elektrikli Sedan’ı Afeela’yı tanıttı.

5. 14 MİLYON TL’YE UÇAN ARABA

ABD’li Aska şirketi, CES 2023’te ‘Aska A5’ isimli 4 tekerlekli ve elektrikli uçan otomobili tanıttı. Uçan otomobilin ABD’deki Federal Havacılık İdaresi tarafından bu ay içerisinde onaylanması ve 2026 yılında havalanması bekleniyor.

Tek bir şarjla 400 km gidebilen bu otomobilde 80 km uçuş menzili sağlayan küçük bir benzinli motor da bulunuyor.