İtalya merkezli risk ve varlık yönetimi danışmanlık şirketi Prometeia’nın Türkiye ve Ortadoğu Başkanı/Partner Serhat Yücel’i ofisinde ziyaret edip filo yönetimi hakkında sorular sorduk.

Serhat Yücel’e ilk sorumuz “Filo yönetimi için Filo Broker’dan hizmet almaya neden ihtiyaç duydunuz?” oldu.

“Biz 10 yılda önemli bir büyüme gerçekleştirdik. Araç filomuz bu büyümeyle birlikte yönetmesi daha zor hale geldi. Farklı dönemlerde, farklı şartlarda kiralanmış, fiyat volatilitesinden etkilenen bir filoya sahip olduk. Bunun standardize edilmesinin önemli olduğunu düşündük.

İkinci bir neden ise Türkiye’de otomobil piyasasının çalkantılı bir dönemden geçmesi nedeniyle kiralama fiyatlarında yaşanan değişimler ve araç bulmaktaki zorluklar filo kiralama şirketlerinin bize kendilerine has şartlar sunmalarına sebep oldu. Biz de bundan çok etkilendik. Filo Broker’la çalışmak filo kiralama şirketleriyle olan sözleşmelerimizin standardize edilmesini sağladı.

Bunların dışında organizasyonumuzun mobilite ihtiyacı için alternatifleri görmek istedik. İhtiyaçlarımızı hangi alternatiflerle çözebileceğimiz, kiralama dışında bize uygun alternatifler konusunda da danışmanlık almak istedik.

Maliyet ve diğer açılardan bu mobilite alternatiflerinin (satın alma, car sharing, allowance vb.) organizasyonumuza sağlayacağı avantaj ve dezavantajlar gibi çok detaylı fizibilite çalışmalarında Filo Broker bizim yanımızda durarak  doğru kararlar almamızı sağladı.”

“Filo Broker’la çalışmak maliyetlerinizi düşürdü mü?”

“Bu konuda biz bir analiz yaptık. Tabi bunun birkaç perspektifi var.

Birincisi Filo Broker üzerimizden ciddi bir operasyon alıyor olması nedeniyle  sizin bu işlere harcadığınız maliyetleri önemli ölçüde düşürüyor.

İkinci perspektif ise malumunuz siz araba kiraladığınız zaman tek maliyetiniz kira değil. Km limitlerinin doğru hesaplanmaması, sigorta kapsamlarının sınırlı kalması gibi ek maliyetlerle karşılaşıyorsunuz. Çok ileri geri dönüşlü bir yaklaşımları olduğu için doğru kontrat dizaynıyla öngörülemez maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor olmaları nedeniyle büyük fayda sağlıyorlar.

Ama 3. hususta sağladıkları fayda çok daha önemli ve direkt.  Filo kiralama şirketlerinin maliyetlerine de hakim oldukları için doğru süreçte bir pazarlık yaparak kira tutarlarının minimumda tutulması adına çok büyük katkı sağladıklarını söyleyebilirim.”

Kiralama dışındaki alternatif mobilite çözümleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Dünya hızla dönüşüyor, her gün yeni alternatifler görüyoruz. Örneğin Carsharing bunlardan biri.

Kimi firmalar bu yeniliklere sıcak bakacak, kimisi ise çekinceli yaklaşacaktır. Ama kimsenin bu gelişmelerden haberdar olmama lüksü yok. Tüm bu alternatifler çok iyi analiz edilmek durumunda. Filo Broker size bunu sağlıyor. Yıllardır bu ekosistemin içinde yer aldığı için uzmanlığı sayesinde tüm alternatifleri değerlendirip en uygun olanla ilerleme kabiliyetine sahip olduk.”

PROMETEIA KİMDİR?

Prometeia global bir risk ve varlık yönetimi danışmanlık şirketi. Şirketin adı mitolojide geleceği tahmin eden bir kâhin olan Promethius’tan geliyor. 1974’te genç profesörlerin Bologna Üniversitesi’nden ayrılmalarıyla doğmuş bir yapı Prometeia, dolayısıyla kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak yola çıkıyor. Sonrasında şirketleşerek Dünya genelinde hizmet vermeye başlamış. 10 yıl önce açılan İstanbul ofisi, merkez İtalya’dan sonraki en büyük ofis ve  6O danışmanıyla 13 ülkede bankacılık ve sigorta sektörlerine hizmet veren bir hub konumunda.  
SERHAT YÜCEL KİMDİR?

Ziraat Bankası’nda kariyerine başlayan Serhat Yücel; Oyak Bank, Fortis Emeklilik ve AEGON’da risk yöneticiliği görevlerini üstlendi. Ardından kurucu ortağı olduğu Quantturk’te altı yıl çalışan Yücel, on yıldır Prometeia’da hem Partner olarak görev yürütüyor hem Türkiye ve Ortadoğu ofislerini yönetiyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde iki yıl Ekonomi ve Finans master programında ders veren Yücel, Hacettepe İktisat mezunu ve ayrıca Finansal Ekonomi doktorasına sahip.