Türkiye’nin ilk filo yönetim danışmanlığı şirketi Filo Broker’ın yöneticileri Okşan Öztürk ve Oytun Gül Malkoç pandemi sonrası değişen filo ihtiyaçlarını anlattı.

Pandemi sonrası şirketlerin ana odaklarının başında tasarruf geliyor. Şirketler pandemi öncesi sorgulamaya gerek duymadıkları alışkanlık ve harcama kalemlerine odaklanarak tasarruf edilebilecek alanları yeniden tanımlıyor. Filo giderleri de hiç şüphesiz bu gündem maddelerinin başında yer alıyor. Birçok şirket için personel maliyetlerinden sonraki en büyük gider kalemi olan şirket araçlarından nasıl tasarruf edilebileceği şirketlerin ana gündemlerinden biri. Yacht Life ekibi olarak 2014’ten beri Filo Danışmanlığı hizmetleri veren Filo Broker yöneticileri Okşan Öztürk ve Oytun Gül Malkoç ile pandemi sonrası filo danışmanlığına olan ilgiyi konuştuk.

HER FİRMAYA ÖZEL ÇÖZÜM PLANI HAZIRLIYORUZ

Şirketlerin filolarından tasarruf etmelerini nasıl sağlıyorsunuz?

Tasarruf elbette çok önemli. Pandemi sonrası her şirket için tasarruf alanlarını geliştirmek en öncelikli konuların başında geliyor. Ancak biz en ucuza araç kiralaması yapılmasını değil ihtiyaçları doğru belirleyerek doğru alım yapılmasını sağlıyoruz. Her firmaya özel çözüm planı hazırlıyoruz. Sadece alım aşamasında değil sonrasında da kira dışı giderleri düzenli kontrol ederek süreç boyunca tasarrufun devam etmesini sağlıyoruz. Amacımız her şirket için onun ihtiyaçlarına özel, sürdürülebilir bir filo yapısı oluşturmak.

FİLO KİRALAMA DİĞER SATIN ALMA KALEMLERİ GİBİ DEĞİL

Filo kiralama diğer satın alma kalemleri gibi değil. Satın alma kararı verdikten sonra devam eden bir hizmet alımı söz konusu. Ve bu süre boyunca ek masraflar oluşuyor. Yani başlangıçta 1 liraya kiraladığınız bir araç, en baştan doğru satın alma yapılmadığı ve süreç boyunca takip edilerek yönetilmediği taktirde ortalama 1,5 liralık bir araca dönüşüyor. Bu nedenle bizim sağladığımız tasarruf hem bugün kısa vadede fark yaratırken hem de filo kiralama hizmeti boyunca da devam ediyor.

2014’TEN BERİ ÖNDE GELEN BİRÇOK ŞİRKETLE ÇALIŞIYORDUK, PANDEMİYLE DANIŞMANLIĞIMIZA OLAN İLGİ ARTTI

Pandemi sonrası şirketlerin filo kiralamaya bakışı ne yönde değişti?

Pandemi hepimizin hayatını birdenbire değiştirdi. Bu birdenbirelik hali bize “esnekliğin”; şartlara göre uyarlanabilen, dönüşebilen, güncellenebilen uzun vadeli (2-3 yıl) sözleşmelerin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Diğer öne çıkan konulardan biri de analiz oldu. Herkesin dilindeki yeni normal kavramını aslında “işe yarayacak datanın toplanması ve akılcı şekilde yorumlanarak, aksiyon alınması” olarak basite indirgeyebiliriz. Bu değişimi gerçekleştirebilmek elbette ki birçok alanda bu kadar kolay olmayabilir. Ama bizim için bir filoyu datalar eşliğinde yönetmek ve daha verimli hale getirmek oldukça kolay. 2014’ten beri Türkiye’nin hem sektörlerinde hem de genel sıralamada en önde gelen birçok şirketiyle zaten çalışıyorduk. Pandemiyle birlikte danışmanlığımıza olan ilginin ve ne yapabiliriz sorularının arttığını görüyoruz.

FİLO BROKER, ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞIYOR

Filo kiralama şirketleriyle bir köprü kuruyorsunuz denilebilir mi?

Biz filo kiralama şirketlerinden bağımsız bir şirketiz. Hepsine eşit mesafedeyiz ve herhangi birini temsil etmiyoruz. Amacımız filoyu doğru analiz edip ihtiyaçlarını en sağlıklı şekilde karşılayabilecekleri tedarikçilerle buluşmalarına yardımcı olmak. Filo kiralama şirketlerindeki geçmiş deneyimlerimiz sayesinde masanın diğer tarafında fiyatlamaların nasıl yapıldığı, fırsat alanları gibi konuları biliyoruz. Şirketlerin filo konusundaki ihtiyaçlarını doğru analiz edip filo kiralama şirketlerinden doğru aracı, en uygun şartlarda temin etmelerini sağlıyoruz. Şirketlerin mevcut satın alma birimleri yüzlerce satın alma yapıyor ve gördüğümüz kadarıyla oldukça yoğunlar. Filo kiralama özel ilgi, zaman ve uzmanlık gerektiriyor. Bizim bu süreci yönetmek için geliştirdiğimiz FiloCep adlı bir uygulamamız var. Bu sürecin tüm sorun çıkaran noktalarına mobil bir çözüm olması amacıyla tasarladığımız ve şu anda müşterilerimizin tamamında yüzde 90 penetrasyonla kullanılan bir uygulama. Bizim odağımız yalnızca filo kiralama. Böyle olunca da şirketlerin filolarıyla ilgili hedeflerine ulaşması mümkün oluyor.

“FİLOMU NASIL VERİMLİ HALE GETİREBİLİRİM” DİYENLERİN DOĞRU ADRESİ: FİLO BROKER

Filo Broker’ı yakın gelecek için ne bekliyor?

Bu kötü günlerin kısa sürede geride kalacağını varsayarak daha fazla sayıda filoya dokunmak istiyoruz. Biz sadece analiz ettiğimiz, teklif ve ihale süreçlerini yönettiğimiz ya da baştan sona tüm danışmanlık sürecini yönettiğimiz her filoyu daha verimli daha sürdürülebilir hale getirdik. Bu konuda müşterilerimizin bizim hakkımızdaki değerli yorumlarına her yerden ulaşılabilir. Şimdi internet sitemizde yeni bir içerik projesi yayınlıyoruz. Filo yönetimi konusunda merak edilen birçok soruya orada yanıt verdik. İlgilenenler birçok sorunun cevabını bu içeriklerde bulabilecek. Filomu nasıl daha verimli hale getirebilirim diye düşünen herkesle online bir toplantıyla bir araya gelmeye hazırız. Sanırız pandeminin tek iyi tarafı da bu online görüşmeler oldu.

Rakamlarla Filo Broker

8500 Analiz edilen araç sayısı

182 İncelenen filo kiralama sözleşmesi

62 Yönetilen İhale

20 Milyon TL KM çalışmaları ile sağlanan fayda

1600 Filo aracının ikinci el satışı

Röportajı Yacht Life Üzerinden Okumak için :

https://yachtlifetravel.com/pandemiyle-birlikte-sirketlerin-filo-danismanligina-ilgisi-artti/