Trend: Karlılık Odaklı Filo Kiralama Analizi”. Okşan Öztürk şirketlerin en çok talep ettiği analizin detaylarını LinkedIn’de anlattı.

Araç kiralama giderleri bir şirketin genel yönetim giderleri içerisinde personel maaşlarından sonraki en büyük gider olduğunu biliyor muydunuz?

Yaklaşık 15 yıldır filo kiralama sektörünün içindeyim; sanırım Türkiye’de filolar için satın alma-kiralama karşılaştırmasını bu kadar detaylı analiz ettiğimiz bir dönem daha olmamıştı. 
 
Nasıl ücret araştırmaları ve maaş artışları için ciddi analizler ve çalışmalar yapılıyor, araç bulunabilirliği sorunları, 0 ve ikinci el araç fiyatlarının anormal artması, faizlerin yükselmesi, kredi limitlerinin azalması ve tüm bunların sonucu araç edinme maliyetlerinin ciddi şekilde artması nedeni ile yıllardır sadece kiralama yapan şirketler dahi bu kararlarını yeniden değerlendirmek için daha detaylı analiz talep ediyorlar.

Aşağıdaki görselde Kuantum Araştırma ile hazırladığımız Filo Kiralama ve Mobilite Trendleri araştırmamızdan firmaların kiralama/öz mal araç tercihleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Aslında son 4-5 yıldır tüm müşterilerimize biz de bunu söylüyoruz. Sadece kiralama yapmak ya da araçlara sahip olmak doğru bir karar değil. Odaklanılması gereken en önemli konu “karlılık ve sürdürülebilirlik”.

Peki karlılık odaklı detaylı analizden kastettiğim ne? İhale ya da filo kiralama öncesi hangi parametrelere odaklanıyoruz? Bizim işleyişimiz ve odaklandığımız başlıklar şu şekilde:

·      Tüm sahip olma metotlarını analiz edilmesi,
·      Oldukça detaylı bir satın alma- kiralama karşılaştırması yapılması,
·      Kiralama konusunda benchmarking yapılması,
·      Kiralamada farklı ödeme metotlarının değerlendirilmesi,
·      Kiralama kararı alınması durumunda firmanın ihtiyacına uygun doğru sözleşmenin belirlenmesini

Çok kritik olan bir konu da sürekli değişen piyasa dinamiklerine hakim olunması.

Bu analizi yapmaya vakit ya da imkan bulamayan tüm filo yönetimleri için, yıllardır verdiğimiz filo analizi hizmetinin içerisinde “Karlılık Odaklı Filo Kiralama Analizi” adında yeni bir modül eklediğimizi duyurmak isterim.

Her firma için terzi usulü hazırladığımız bu analiz sayesinde, günümüz piyasa koşullarında kolaylıkla milyonlar mertebesinde tasarruf edildiğini söyleyebilirim.

Siz değişen piyasa koşullarına adapte olmak adına filonuzda ne gibi değişiklikler yaptınız?

Okşan Öztürk