Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nde Elektrikli ve Hibrit Araçlar dosyasında Voltify’la birlikte hazırladığımız içerik yayınlandı.

Voltify CEO’su Mehmet Yiğit: “Filo Broker ile birlikte kurumların tüm endişelerine cevap veren ve onları güvenli bir şekilde yatırım yapmaya yönlendiren bir yol haritası hazırlıyoruz”

Türkiye’deki kurumsal araç filoları ‘elektrik’ dönüşümünü nasıl planlamalı?

Türkiye’nin ilk elektrikli araç abonelik ve kiralama platformu Voltify ile akıllı filo yönetimi ve danışmanlığı hizmeti veren Filo Broker, şirket ve kurumların elektrikli araca geçiş sürecini birlikte tasarlıyor.

Voltify ve Filo Broker kurumların ihtiyaç ve alışkanlıklarını analiz ederek, araç seçimi, şarj çözümleri, ünite kurulumu gibi konularda yol gösteren bir yol haritası hazırlıyor. Voltify yanı sıra en yeni teknolojiye sahip elektrikli otomobilleri zahmetsiz ve hızlı şekilde hayatlarına entegre ederek konforlu bir elektrikli araç deneyimi yaşama imkânı sunuyor.

Voltify kurucusu ve CEO’su Mehmet Yiğit, elektrikli araç deneyimini merak eden kurumların yoğun talebiyle karşılaştıklarını vurguladı. Türkiye’de satışta bulunan neredeyse tüm elektrikli araç modellerini bünyelerinde barındırdıklarını ifade eden Mehmet Yiğit, kurumların elektrikli araçlara dönüşümün arifesinde büyük soru işaretleri ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Kurumlara elektrikli araç dönüşüm yolculuğunda en güvenli yolu göstermek istiyoruz

‘Tamamı içten yanmalı motorlara sahip binlerce araçtan oluşan kurumsal filolar, bugün büyük bir değişim yolculuğuna adım atmak üzere. Ancak çok büyük yatırım yapan ve tüm iş süreçleri bu filolara bağımlı olan firmalar bu dönüşümde haklı olarak hata yapmaktan çekiniyorlar. Yıllardır alışılagelmiş araç bakım, benzin, değişim vb süreçler, elektrikli araçlarla tamamen değişecek.

Piyasada artık hiç olmadığı kadar çok otomobil markası ve modeli var, birçoğunu tanımıyoruz. Bu çok bilinmeyenli dönüşüm sürecinde kurumların kendilerini güvende hissetmeleri için tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Bu konuda iş ortağımız Filo Broker ile kurumların elektrikli araçlara geçiş sürecini tasarlıyoruz.’

“Elektrikli araçlara dönüşüm kaçınılmaz”

Filo Broker Kurucu Ortağı Okşan Öztürk ise elektrikli araçlara dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, “Voltify ile sunduğumuz kurumlara özel elektrifikasyon danışmanlık hizmetlerimiz için yoğun talep ile karşılaştık. Bu dönüşümü başlattığımız filoların karbon salımı raporlarında sağladığımız faydayı görmek bizi çok mutlu ediyor. Daha verimli ve tamamen sürdürülebilir filolar yaratma yolculuğumuzda amacımız tüm kurumların yeni nesil araçlara en doğru ve en güvenilir yatırımları yapabilmesi.

“Deneyimlemeden büyük yatırımlar yapmayın”

Mehmet Yiğit, Voltify’da sundukları hizmetin elektrikli araç kullanımını hızlandıracağını ve yaygınlaştıracağını belirterek, ‘Teknoloji baş döndürücü hızda gelişiyor, bu dönüşümün etkilerini önümüzdeki günlerde daha da net göreceğiz.

Kurumların filo yönetim modelleri büyük ölçüde değişecek. Bu noktada, kurumların tüm süreçleri deneyimlemeden büyük yatırımlar yapmasını önermiyoruz ve Filo Broker ile kurumların tüm endişelerine cevap veren ve onları güvenli bir şekilde yatırım yapmaya yönlendiren bir yol haritası hazırlıyoruz. Bu amaçla otomotiv markalarının yanı sıra şarj hizmetleri ve çözümleri sağlayan şirketlerle iş birlikleri geliştiriyoruz.

Elektrikli araç satışları bu kadar artarken, şarj istasyonları sayısı yeterli mi?

Voltify firmasının CEO’su Yiğit, 2023 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık dönemde Türkiye’de elektrikli araç satışlarının, Ocak-Kasım 2022 dönemine göre yüzde 873 oranında büyüdüğüne dikkat çekerek, şunları ifade etti: “2024 yılında Türkiye’de satılan her 100 aracın 12 tanesinin elektrikli olmasını bekliyoruz. Ancak bu hızlı pazar değişiminde, kurumlar şarj istasyonu sayısının yeterli olup olmayacağını merak ediyor. Tüm iş süreçleri saha araçlarına bağlı olan kurumlar bu endişelerinde oldukça haklı.

Ancak Türkiye’de elektrikli araç şarj altyapısı da hızla gelişiyor. Bugün 140’ın üzerinde firma şarj altyapısı lisansı almış durumda. Yılsonuna kadar yaklaşık 10 bin sokete yakın yatırım planlanıyor. Bu verilere göre, Türkiye’deki her 5 araç için yaklaşık bir şarj soketi yatırımı planlanıyor. Örneğin Almanya’da yaklaşık 9 araca 1 soket düşüyor. Kısacası Türkiye’nin şarj altyapısında herhangi bir sorun yaşamasını beklemiyoruz.