Uzmanlara göre global ekonominin raylarının yeniden yerine oturması birkaç yılı bulacak. Türkiye’de ise kendimize özgü belirsizliklerimiz konusunda hepimizin farklı öngörüleri var. Böyle bir ortamda filo kiralama bütçelerini öngörebilmek, sürprizlere hazır olabilmek mümkün olabilir mi?

Filo yöneticilerinin yaşadığı en büyük problemlerin başında bu belirsizlik hali geliyor. Filo kiralama maliyetleri sürekli artıyor. Bütçeye konulan filo maliyetleri araç alım tarihleri geldiğinde büyük farklılıklar gösteriyor.

Bu maliyet artışları ve araç alımlarında karşılaşılan bütçe dışı rakamlarla üç aşamada mücadele edebilirsiniz:

  1. İlk adım filoya/yenilemeye karar vermeden önce tasarruf etmek. Filonuzu çok iyi analiz edebilirseniz şaşırtıcı büyüklükte tasarruf alanları olduğunu göreceksiniz.
  2. İkinci adım ise filo maliyetlerini bütçeye ekledikten sonra, araçları teslim almadan önce sürprizlerle karşılaşmamak adına kullanılabilecek enstrümanları çalıştırmak.
  3. Son adım ise sürpriz rakamlar ortaya çıktığında yapılabilecekler. Bu üç adımda da yapacaklarınız maliyetlerinizde çok büyük farklılıklar gösterecektir.

Kısacası; filoları da bütçeleri de yönetmek her geçen gün karmaşıklaşmaya devam ederken oyun, bölüm geçtikçe zorlaşıyor.