Filo Broker Kurucu Ortağı ve Filo Danışmanı Oytun Gül Malkoç: “Pandemiyle birlikte hayatımıza çip krizi de girdi.“Pandemi sebebiyle mi üretimde böyle bir aksama oldu?” diye düşünülürken aslında tam olarak öyle değil.”

Pandemi evet bunun tetikleyicilerinden biri. Pandemide otomotiv üretiminin sekteye uğraması, bazı fabrikaların belirli sürelerle kapanması çip üreticilerinin ürettikleri çipleri başka pazarlara kaydırmalarına sebep oldu. Çünkü bu çipler teknoloji altyapısı olan ürünlerin üretiminde kullanılıyor.

Buna paralel olarak aynı zamanda dünyada en büyük çip üreticileri Çin ve Japonya’dakilerde de şöyle sıkıntılar oldu; Çin’de kuraklık; çünkü su çok etkiliyor çip üretimini. Kuraklık sebebiyle Çin’de çip üretiminde ciddi bir aksama yaşandı.

Japonya’da da çok büyük bir çip üretim fabrikasında bir yangın çıktı. Bu da Japonya’daki üretimi etkiledi. Tüm bunlar bir araya gelince de pandemi, kuraklık ve yangın; ciddi bir çip sıkıntısına sebep oldu.

Otomotivdeki Çip Krizi Ne Zaman Sona Erecek?

Bir otomobilde yaklaşık 1000 adet çip kullanılıyor. O yüzden çok ciddi montanlarda çip ihtiyacı var. Yeni yatırımlar yapılıyor, bazı ülkelerin yatırım planlarında açıklanıyor bu. Ama bu uzun soluklu bir çözüm olacak. Sebebi de şu; hem çip fabrikalarının kurulması maliyetli hem de ürüne ulaşmamız birkaç yıl alıyor.

Önümüzdeki dönemde; 2022 sonu 2023 başı gibi çip krizinin aşılacağı düşünülüyor. Ama şu an ciddi bir sıkıntı var.

Şirket Filoları Çip Krizine Nasıl Adapte Oldu?

Bütçesel olarak yönetimi daha zor hale geldi tabii ki. Bugünün ekonomik koşulları ile 8 ay sonraki araçların siparişini geçip bir varsayımda bulunmaya çalışıyoruz. O yüzden bütçeleri yönetmek çok daha kritik hale geldi.  Ama çip krizinde de dediğim gibi adapte olmaya çalıştık bu süreçte.