Artan maliyetlerin ve değişen piyasa koşullarının filo danışmanlık şirketlerine olan ihtiyacı artırdığını vurgulayan Filo Broker yöneticileri, bu durumun şirketin büyümesini de hızlandırdığına dikkat çekti.

Türkiye’de bağımsız filo yönetimi ve aracılık hizmetlerine ilgi artıyor. Sektörün öncülerinden olan Filo Broker da artan talep doğrultusunda büyümesini hızlandırdı.
Filo Broker, yaklaşık 9 yıldır akıllı filo yönetimi konusunda bağımsız danışmanlık hizmeti sunuyor. Şirket bu kapsamda filo analizi, teklif ve kontrat yönetimi ve maliyet optimizasyonu gibi hizmetler veriyor. Filo Broker, kendini bir ‘mobilite çö-züm ortağı’ olarak konumlandırıyor. Müş-terilerin ihtiyaçlarına göre özel projeler tasarlanabiliyor. Filo Broker’ın yönetici ortakları Oytun Gül Malkoç ve Okşan Öz-türk, şirketin yeni hedefleri ve projelerini EKONOMİ gazetesine anlattı. Şirket yö-neticileri, günümüzde maaşlardan sonra en önemli giderler haline gelen filo gider-leri için ayrılan kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını sağladıklarına vurgu yaptı.


2022’de %35 büyüdü
Filo Broker, 2022 yılında büyümeye de-vam etti. Geçen yılı yüzde 35 büyüme ile kapattıklarını açıklayan şirket ortağı Ok-şan Öztürk, “2022 zorlu bir yıl olması se-bebiyle danışma ihtiyacının arttığı ve da-ha çok destek alınan bir yıl oldu. Bizim için daha çok iş yaptığımız, ürettiğimiz farklı çözüm önerileri ile bizim için de oldukça öğretici bir yıl oldu. Değişen piyasa koşul-ları sebebiyle her geçen gün danışmanlığı-mıza olan ilgi artıyor.” açıklamasını yaptı.


Yazılım yatırımı yapıyor
Yazılım tarafına her yıl yatırım yaptıklarını vurgulayan Öztürk, “İşimize teknolojinin değer kattığına inanıyoruz. Bize özel bir yazılım ve akıllı telefon uygulaması kullanıyoruz. Telefon uygulamamız özellikle bilgi konsolidasyonu sağlaması ve kullanıcılara destek vermesi sayesinde firmalar için verimlilik sağlıyor.” diye konuştu. Sektördeki risklere ve fırsatlara değinen Okşan Öztürk, pandemiyle birlikte küresel çapta yaşanan çip krizi nedeniyle araç bulma sıkıntısının devam ettiğini dile getirerek, bu durumun sözleşmelerin uzamasına, tedarikçilerin penetrasyonunun düşmesine ve filolardaki marka model birliğinin bozulmasına neden olduğunu söyledi. Ayrıca bütçeleme sıkıntıları yaşandığına dikkat çeken Öztürk, “Araç fiyatlarının ve finansman maliyetlerinin artması doğru orantılı olarak kira bedelleri de artırıyor. Bu sebeple firmalar tedarikle beraber bütçelerini de doğru yönetmek istiyorlar. Bizler de birçok farklı ödeme metodu ve farklı sahip olma metotları çalışarak en doğru yöntem ile devam etmelerine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“Müşterilerimiz farklı alternatif arayışında”

Artan maliyetler ve değişen piyasa koşullarının müşterileri alternatif arayışlarına ittiğini dile getiren şirket ortağı Oytun Gül Malkoç, bu kapsamda satın alma & kiralama, leasing, allowance, farklı sahip olma metotlarıyla kiralama, araç paylaşım modelleri gibi alternatiflerin değerlendirildiğini söyledi. Aynı zamanda elektrikli araçlara olan ilginin her geçen arttığına işaret eden Malkoç, şu bilgileri verdi: “Hibrit araçların üretimi, plug-in olmayan elektrikli araçlar, aynı zamanda benzinli motorla çalışan EV modelleri de müşterileri cesaretlendiriyor. Dizel araç üretiminin bitmesi de bu konuda önemli rol oynuyor. 2022 yılında kiralamaların yüzde 6,5 ‘ini hibrit + elektrikli araçlar oluşturuyor.”

2023’te stratejik ortaklık planı var

Şirketin 2023’te önemli yatırım planları ve projeleri var. Karlılık odaklı dönüşüm projeleri kapsamında stratejik ortaklıklar planladıklarını ifade eden Oytun Gül Malkoç, şöyle devam etti:
“Sıfır bazlı bütçeleme şu an tüm finans departmanlarının gündeminde, yani kaynakların en doğru şekilde kullanılması. Bu kapsamda da filoların analize edilip fayda ve tasarruf alanlarının çıkarılması bugüne kadar çok dokunulmamış bir alan olarak göze çarpıyor. Biz de tam bu noktada danışanlarımıza destek oluyoruz. Aynı zamanda ‘Future-Fit’ yani geleceğe hazırlık, yani kurumların yeni olasılıklar ve fırsatları cesurca değerlendirmesi ve yeni gelecekler yaratması kapsamında da stratejik planlamalar yapıyoruz. Bu kapsamda da 2022 yılında araç başı sağladığımız yıllık fayda 12 bin TL oldu.”