MHEV – HEV – BEV – PHEV – FCEV

Elektrikli araçları trafikte her geçen gün daha sık görüyor olsak da henüz  toplam otomotiv pazarının çok küçük bir bölümünü oluşturuyorlar, ancak bunun hızlı bir şekilde değişmesi bekleniyor.

Boston Consulting Group’a göre 2026 yılına kadar satılan tüm hafif araçların yarısından fazlasının elektrikli araçlardan oluşması bekleniyor. .

Biz de şirketlerin filolarının 2022 yılıyla birlikte -Türkiye’de çok küçük adımlarla olsa da- elektrikli araçlarla dönüşeceğinin haberlerini duydukça heyecanlanıyoruz.

Bu yüzden elektrikli araçlar hakkında çok temel konularda kafa karışıklığı yaşanabildiğini  gördüğümüz için bu yazıyı paylaşmak istedik.

Her şeyden önce birkaç elektrikli araç tipi var. Bunların hepsi operasyonlarının en azından bir kısmı için elektrik kullansa da benzerlikleri yalnızca bununla sınırlı.

HEV: (Hybrid electric vehicle-Hibrit elektrikli araç)

HEV’ler en uzun zamandır var olan ve en yaygın hibrit türü.

HEV’lerde yakıt bazlı bir motor ve daha büyük bir bataryaya sahip bir elektrik motoru bulunuyor. Küçük kapasiteli, dışardan şarj edilmeyen bir bataryası da.  

“Rejeneratif frenleme” olarak bilinen bir süreçle, sürücü her frene dokunduğunda otomobilin elektrik aküsü şarj oluyor.

PHEV: (Plug-in hibrit electric vehicle)

Hibritlerden önemli farkı bir PHEV’in artan pil boyutu ve yalnızca elektrik gücüyle -yaklaşık 20 ila 30 mil – makul bir mesafe kat edebilmesidir.

MHEV: Hafif hibrit elektrikli araçlar

Bir hibrit elektrikli araçtan farklı olarak, bir MHEV yalnızca elektrik gücüyle çalışmaz, ancak içten yanmalı motor frenleme, yavaşlama ve durma sırasında kapatılabilir.

BEV: Battery electric vehicle:

BEV’ler tamamen elektrikle çalışır, yani BEV’de  içten yanmalı motor, yakıt deposu ve egzoz borusu yoktur. Bunun yerine, daha büyük bir yerleşik pille çalışan bir veya daha fazla elektrik motoruna sahiptir. Kullanıcılar pili harici bir çıkış üzerinden şarj eder.

BEV’ler şu anda arabalar, otobüsler, motosikletler ve scooterlar ve hatta tekneler dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde mevcuttur.

FCEV: Fuel Cell Electric Vehicle

Konvansiyonel gibi dışarıdan hortumla güç aktarımı yapılır.

Sıkıştırılmış hidrojen yakıt hücresinden(fuel cell) geçirilerek elektrik motorunu harekete geçiren enerji elde edilir. Egzoz borusundan sadece su buharı açığa çıkar.

Filonuzu daha sürdürülebilir hale getirmek isteyen bir işletmeyseniz elektrikli araçlar ile ilgili tüm sorularınızın cevaplarını Filo Broker’da bulabilirsiniz.