- Otomotiv sanayi küresel ekonominin yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.
- 2022 yılında dünya genelinde toplam hafif ve yolcu aracı satış adedinin 81,8 milyon olacağı öngörülüyor, geçtiğimiz yıl bu sayı 76,9 milyondu.
- Üretimin 2025 yılında, pandemi öncesi dönemi yaklaşık yüzde 10 oranında geçeceği öngörülüyor.
- 2022’deki olumlu seyir Çin’deki üretim artışıyla gerçekleşti. Avrupa’da satış rakamları 26 yılın en düşük seviyelerinde.
- Türkiye’de ise tedarik en önemli sorunlardan biri. İhracatın yüzde 60’dan fazlasının gerçekleştirildiği Avrupa’daki daralma da satışları olumsuz etkiliyor.
Otomotiv sektörünün gündeminde hangi teknolojiler var?
Elektrifikasyon:
2022 yılının sonunda ulaşılması beklenen 85,6 milyonluk yolcu ve hafif ticari araç satışının %23’lük kısmını elektrikli ve hibrit araçların oluşturacağı öngörülüyor.
Türkiye’de 2022 Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre elektrikli otomobil satışları 3 kat arttı. 9 ayda, 38 bin 390 adet hibrit ve 4 bin 056 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.
Bataryalar:
Geri dönüştürülebilir piller yatırımcıların odağında.
Elektrikli araçlardaki bataryaların yüksek maliyetleri ve çevre bilinci nedeniyle üreticiler yatırım odaklarını geri dönüştürülebilir pillerin geliştirilmesine çeviriyor.
3D Baskılama Teknolojisi:
3D Baskı ile üretilen daha hafif araçlar pil ömrünün uzamasına yardımcı oluyor.
Elektrikli otomobil üretimine her geçen gün daha fazla entegre hale gelen 3D teknolojileri parça kalitesinden ödün vermeden daha hafif araçlar oluşturulmasını sağlayarak araçlardaki pil ömrünün uzamasına yardımcı oluyor.
Dijital İkiz Teknolojisi:
Dijital ikiz teknolojisi otomotiv sektöründe verimliliği arttırıyor.
Fiziksel nesnelerin sanal ortamlarda dijital ikizlerinin oluşturulabilmesi sayesinde üretim sürecinde verimliliğin yanı sıra arızalar daha oluşmadan öngörülüp düzeltilebiliyor.
Yapay Zekâ Teknolojisi:
Yapay zekâ teknolojileri otomotiv ve montajlama hatlarında farklı simülasyonlar üreterek daha verimli ve güvenli üretime olanak sağlıyor.
Kaynaklar: KPMG – Otomotiv Distribütörleri Derneği