Filo yönetimi için danışmanlık almak neden tüm dünyada yükseliyor?

Şirketlerin filo yönetimlerini iyileştirmek ve daha fazla tasarruf edebilmek adına filo uzmanlarından hizmet alması gelişmiş ekonomilerde yeni bir konu değil.

Türkiye’de son 4-5 yılda ivmelenen bu konunun gerekçelerini, şirketlerin neden filo konusunda uzmanlara danışmaya yöneldiklerini derledik.

·       Tasarruf 

Şirket filolarına detaylı analizlerle odaklanarak ihtiyaçların belirlenmesi tasarruf için en kritik aşamadır. Analizle yol haritasını belirleyen ve pazardaki tüm gelişmelere/fiyatlara hakim olan filo uzmanları, doğru tekliflerle şirketler için önemli tasarruf rakamlarının oluşmasını sağlar.

·       Öngörülebilirlik

2022 Kasım Türkiye’sinde filo yönetimlerinden sorumlu kişiler için belki de en önemli kavram: bütçe planlaması ve öngörülebilirlik.

Pazar şartları, araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar gibi darboğazlar filo yöneticilerinin operasyonlarında önemli krizler doğurabiliyor.

Kiralama günü geldiğinde bütçe planlamasının çok üstünde gerçekleşen fiyatlar ise süreci öngörülemez kılıyor.

Filo danışmanları, sektördeki finansal enstrümanlar ve tedarikçilerin maliyetleri konusunda bilgileri sayesinde sürpriz fiyatların önüne geçerek öngörülebilirlik konusundaki riskleri minimuma indiriyor.

·       Buzdağının görünmeyen tarafı: Tedarikçilerin tekliflendirme algoritmaları

Filo kiralama danışmanları tüm dünyada masanın diğer tarafında çalışmış yani filo tedarik şirketlerinde önemli deneyimlere sahip kişilerden oluşur. Bu deneyimler bir filo için nasıl teklif oluşturulduğu,  en verimli filo kiralama sözleşmesi için hangi soruların sorulması gerektiği gibi oldukça kritik bilgilerin toplamıdır. Filo danışmanları tedarikçilerin  teklif algoritmalarına hakimiyetleri sayesinde şirketler için tahmin edilemeyecek boyutta fayda fırsatları oluşturur.

·       Zaman ve kaynak yetersizliği

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, şirketlerde filolardan sorumlu kişiler filolarının çok sayıda iyileştirme ve tasarruf alanı bulunduğunun farkında ancak kaynak ve zaman yetersizlikleri bu alanlara odaklanabilmeyi olanaksız kılıyor. Sadece filoya odaklı uzmanlar filolara özgü analiz imkanları ve sektördeki deneyimleri sayesinde bu tasarruf ve iyileştirme alanlarının ortaya çıkmasında kritik rol oynar.

·       Araç tedarik sorunu

Günümüz şartlarında istenilen araçlara ulaşmak filo yöneticlerinin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri. Pazardaki tüm tedarikçilerin hangi araçlara sahip olduğunu, hangi araçların ne zaman operasyonel araç kiralama şirketlerinin filolarına ekleneceğini bilmek istenilen araçlara ulaşmayı çoğu zaman mümkün kılıyor.

·       Bağımsızlık ve hız

Bağımsız filo danışmanları, operasyonel filo kiralama sektöründeki tüm tedarikçilerle sürekli işbirliği halinde olduğu için firmalar için en avantajlı tekliflerin alınmasını sağlıyor. Danışmanların tedarikçiler için sağladığı ticaret hacminin büyüklüğü, tek bir şirketin sağlayacağı faydadan fazladır. Bu durum firmalar için tasarruf ve avantajlara dönüşürken bu süreçler çok daha hızlı ilerler.

·       Mobilite yönetimi

Filo danışmanlığı analizler sonrasında sadece araç kiralama seçeneği sunmaz. Bazen ihtiyaç duyulan mobiliteyi yaratabilmek için araç satın almak, araç paylaşımı ya da elektrikli araçlarda ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek gibi seçenekler her zaman masada olmalıdır. Filo danışmanlığı şirketin ihtiyaçlarını belirledikten sonra bir mobilite yönetimi planı çıkararak tavsiyelerde bulunur.